3 ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΛΗΨΕΙΣ MACRO

Σας αρέσει να τραβάτε φωτογραφίες macro; Ιδού τρία απλά πράγματα, που πρέπει να έχετε πάντα κατά νου όταν φωτογραφίζετε σε αυτή τη γεμάτη προκλήσεις (αλλά και ενδιαφέρον) κατηγορία λήψεων, ειδικά αν τώρα ξεκινάτε την ενασχόλησή σας με αυτή!

Λόγω της ιδιαίτερης φύσης της, η μακροφωτογραφία προσφέρεται για πειραματισμούς, ιδιαίτερα αν σκεφτούμε ότι υπάρχουν ανεξάντλητα σε αριθμό θέματα κατάλληλα να φωτογραφηθούν, ακόμα και μέσα στο σπίτι. Δείτε, ενδεικτικά, μια εξαιρετική δουλειά του φωτογράφου Andre Occenstein, ο οποίος κατόρθωσε, με macro λήψεις, να δημιουργήσει ασυνήθιστες προοπτικές απλών και καθημερινών αντικειμένων κουζίνας, όπως τα μαχαίρια και τα πηρούνια!

Φυσικά, για να παραχθούν ανάλογες εικόνες, χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή σε τομείς όπως ο φωτισμός και το βάθος πεδίου κάθε λήψης και πιθανότατα η ενίσχυση του εξοπλισμού με ένα ειδικό φλας macro και μια σειρά από σωλήνες αυτόματης επέκτασης ή/και πτυσσόμενα πρόσθετα εστίασης.

Με τα παραπάνω δεδομένα στο μυαλό, μπορείτε να παρακολουθήσετε ένα video διάρκειας 120 μόλις δευτερολέπτων από την ZY Productions το οποίο προσφέρει τρεις βασικές και πολύ χρήσιμες συμβουλές μακροφωτογραφίας:

1. Έχετε πάντα στο νου σας ότι όταν πλησιάζετε πολύ ένα αντικείμενο η φωτεινότητα μειώνεται. Για καλύτερο έλεγχο λοιπόν, κάντε τις λήψεις σας ελέγχοντας το ιστόγραμμα.

2. Κρατήστε σταθερή την κάμερα χρησιμοποιώντας κάποιο τρίποδο, μονόποδο ή απλά στηρίζοντας τα χέρια σας σε σταθερό σημείο.

3. Προσοχή στο βάθος πεδίου! Σε κοντινές λήψεις, είναι σχεδόν απαγορευτική η χρήση ανοικτού διαφράγματος (π.χ. f /2.8) γιατί έτσι χάνονται όλες εκείνες οι λεπτομέρειες που κάνουν μια φωτογραφία macro μαγευτική.

Δείτε αναλυτικά!

Δείτε ακόμα...

Ακολουθήστε με στα social media
  • No categories