ΕΞΕΡΕΥΝΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΦΗΡΗΜΕΝΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ

Η αφηρημένη (abstract) φωτογραφία είναι μια μέθοδος έκφρασης ιδεών και συναισθημάτων που δεν απεικονίζει τον κόσμο των αντικειμένων όπως κάνει η παραδοσιακή φωτογραφία. Αντίθετα σπάει και αγνοεί όλους τους γνωστούς κανόνες και τρόπους σύνθεσης μιας λήψης. Ας τη γνωρίσουμε καλύτερα!

Η αφηρημένη φωτογραφία έχει την ικανότητα να προβάλλει περίπλοκα μηνύματα, συναισθήματα και έννοιες.  Αποκαλύπτει λεπτομέρειες των αντικειμένων που κανονικά δεν είναι αντιληπτές/ορατές με «κανονικές» λήψεις και έτσι ενεργοποιεί τη φαντασία του θεατή.

Και επειδή πάντα τα παραδείγματα βοηθούν στην κατανόηση, ορίστε μερικά!


Πώς μπορούμε να δημιουργήσουμε αφηρημένες λήψεις; Ας δούμε 8 πρακτικές συμβουλές!

1) Πλησιάστε κοντά στο θέμα σας

Αν πλησιάσουμε και παρατηρήσουμε από κοντά ορισμένα αντικείμενα, θα διαπιστώσουμε ότι οι λεπτομέρειές τους φανερώνουν μια πτυχή τους που δεν ήταν ορατή σε μακρινή απόσταση.

2) Απομακρυνθείτε από το θέμα σας

Αντίθετα από το προηγούμενο παράδειγμα, υπάρχουν άλλες περιπτώσεις στις οποίες, καθώς απομακρυνόμαστε από ένα αντικείμενο, «χάνουμε» σταδιακά τις λεπτομέρειές του. Αυτό είναι ιδιαίτερα έντονο στις λήψεις αεροφωτογραφίας, όπου ακόμη και οι καμπύλες γραμμές φαίνονται ευθείες!

3) Φωτογραφίστε κάτι που κινείται ή κινηθείτε εσείς ενώ τραβάτε τη φωτογραφία

Ένας τρόπος για να δημιουργήσετε μια αφηρημένη φωτογραφία είναι χρησιμοποιώντας κίνηση. Είτε της κάμερας, είτε του θέματος, είτε του φωτογράφου ή μέσω του συνδυασμού των κινήσεων των παραπάνω.

Η μετακίνηση της φωτογραφικής μηχανής κατά τη λήψη μιας εικόνας, προσδίδει στο θέμα αφύσικη χροιά. Αυτή η τεχνική ονομάζεται ICM (Intentional Camera Movement) και χρησιμοποιείται συχνά στην αφηρημένη φωτογραφία. Για παράδειγμα, ένας τρόπος είναι να μετακινήσετε τη φωτογραφική σας μηχανή ενώ πατάτε το κλείστρο προς τα δεξιά ή τα αριστερά. Για πιο έντονο τελικό αποτέλεσμα μπορείτε να χρησιμοποιείτε αργή ταχύτητα κλείστρου.

Φωτό: Chris Dale

Μια παρόμοια τεχνική ονομάζεται Zooming Burst. Εάν επιχειρήσετε να κάνετε zoom στο φακό σας κατά τη διάρκεια μιας λήψης, μπορείτε να δημιουργήσετε ένα πολύ ενδιαφέρον αποτέλεσμα. Αυτή η τεχνική θολώνει ανομοιόμορφα το τελικό κάδρο. Το κυρίως θέμα, στη μέση περίπου της εικόνας, τείνει να θολώσει λιγότερο, ενώ οι άκρες της περισσότερο.

Μια ακόμα τεχνική με που απαιτεί την κίνηση της κάμερας, ονομάζεται Spinning. Περιστρέφοντας τη φωτογραφική μηχανή σας, μπορείτε να δημιουργήσετε μια κυκλική θόλωση. Μπορείτε να το επιτύχετε καλύτερα περιστρέφοντας τη φωτογραφική μηχανή σας σε έκθεση διάρκειας μεταξύ 0.5 και 15 δευτερολέπτων. Κρατήστε τη φωτογραφική μηχανή στο χέρι σας και γυρίστε την ενώ το κλείστρο είναι ανοιχτό.

4) Αναζητήστε μοτίβα γύρω σας

Η χρήση μοτίβων επίσης (μπορεί να) προσφέρει καταπληκτικές αφηρημένες φωτογραφίες, αφού τα μοτίβα προσθέτουν συνήθως μεγάλο ενδιαφέρον σε μια εικόνα.

5) Ζωγραφίστε με τα φώτα

Υπάρχει ένας ειδικός τύπος φωτογραφίας που ονομάζεται «Physiogram». Είναι μια φωτογραφία που συλλαμβάνει το σύνολο της κίνησης μιας πηγής φωτός και επιτυγχάνεται με μεγάλες ταχύτητες κλείστρου σε σκοτεινό περιβάλλον. Τις περισσότερες φορές τα αποτελέσματα μοιάζουν με ζωγραφικούς αφηρημένους πίνακες.

6) Δημιουργήστε μια αφαιρετική σύνθεση

Ορισμένα αντικείμενα διαθέτουν διαφόρων ειδών γραμμές, υφές ή σχήματα. Αν εστιάσετε σε αυτά, προσεκτικά, μπορείτε να απομονώσετε μια πολύ ιδιαίτερη αφηρημένη εικόνα, που εν τέλει δεν θυμίζει σε τίποτα το πρωταρχικό αντικείμενο.

7) Πειραματιστείτε με το φωτισμό

Μπορείτε να αλλάζετε συνεχώς το φωτισμό στη σύνθεσή σας, μέχρι να επιτύχετε κάποιο μοτίβο με τις σκιές ενός αντικειμένου. Μπορείτε επίσης να τονίσετε ένα συγκεκριμένο σημείο του αντικειμένου σας, τοποθετώντας μια άμεση πηγή φωτός σε αυτό το σημείο. Η τοποθέτηση μιας ισχυρής πηγής φωτός από τη μία μόνο πλευρά μπορεί να δημιουργήσει ισχυρές σκιές που θα τονίσουν τις υφές σε ένα άλλο σημείο του αντικειμένου. Επίσης, μπορείτε να δοκιμάσετε τον οπίσθιο φωτισμό και τη λήψη σιλουέτας. Αυτοί είναι μόνο μερικοί από τους πολλούς τρόπους με τους οποίους μπορείτε να χειριστείτε το φωτισμό σας για να δημιουργήσετε σκιές που προσθέτουν βάθος, μυστήριο και ενδιαφέρον στις εικόνες σας.

8) Επεξεργαστείτε κατάλληλα τις εικόνες σας

Κάποιες φορές δεν χρειάζεται να φωτογραφίσεις κάτι αλλά να κροπάρεις μια εικόνα ώστε να γίνει αφηρημένη. Και όχι μόνο… Η στρέβλωση ή η αναστροφή των εικόνων μπορεί να επιτύχει επίσης κάτι αντίστοιχο. Επίσης, υπάρχουν διάφορες τεχνικές που μπορούν να γίνουν στο Photoshop όπως το Low Poly στο παράδειγμα που ακολουθεί. Ακόμα και ένα φίλτρο μπορεί να συνεισφέρει στη δημιουργία μιας αφηρημένης εικόνα – αρκεί να πειραματιστείτε!

Δείτε ακόμα...

Ακολουθήστε με στα social media
  • No categories