ΦΩΤΟΡΕΑΛΙΣΤΙΚΗ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟΥ ΥΦΟΥΣ ΕΙΚΟΝΩΝ

Έχετε έρθει ποτέ αντιμέτωποι με τη δυσκολία να διατηρήσετε ένα καλλιτεχνικό ύφος στις φωτογραφίες σας ή να μεταφέρετε το στυλ των καλύτερων εικόνων σας στο υλικό που ανεβάζετε στο Instagram; Χάρη σε μια ομάδα επιστημόνων του Πανεπιστημίου Cornell, μπορείτε να κάνετε ακριβώς αυτό, με εκπληκτικά ακριβή και ρεαλιστικά αποτελέσματα!

Η ομάδα δημιούργησε έναν αλγόριθμο για την εταιρεία καρτών γραφικών NVIDIA που αναβαθμίζει τα στυλιστικά χαρακτηριστικά μιας εικόνας και τα “μεταφέρει” σε μια εντελώς διαφορετική εικόνα με εκπληκτική ακρίβεια. Ο αλγόριθμος ονομάζεται FastPhotoStyle και είναι ικανός να μεταφέρει τον χρωματισμό, το δραματικό ύφος και την ατμόσφαιρα μιας εικόνας και να ανασχεδιάσει μία εντελώς διαφορετική εικόνα σαν να έχει ληφθεί την ίδια στιγμή, ακόμη και αν το θέμα δεν έχει καμία σχέση με την αρχική λήψη.

Σύμφωνα με τους προγραμματιστές, ο στόχος της  είναι:

«… η μετατροπή του στυλ μιας φωτογραφίας ώστε να μοιάζει με μία άλλη. Για μια ρεαλιστική σχηματοποίηση, το περιεχόμενο της φωτογραφίας που εξάγεται θα πρέπει να παραμείνει το ίδιο, ενώ το στυλ της φωτογραφίας αυτής θα πρέπει να μοιάζει με εκείνο της πρωτογενούς φωτογραφίας. Επιπλέον, η παραγώμενη φωτογραφία θα πρέπει να μοιάζει με μια πραγματική φωτογραφία που καταγράφηκε από μια φωτογραφική μηχανή.»

Υπάρχουν προγράμματα που έχουν ήδη εφευρεθεί για αυτό το σκοπό, αλλά οι εφευρέτες αυτού του αλγορίθμου υποστηρίζουν ότι τα υπάρχοντα εργαλεία είναι αργά και δεν παράγουν ρεαλιστικά αποτελέσματα ούτως ή άλλως.

Το FastPhotoStyle είναι διαφορετικό, λένε, επειδή χρησιμοποιεί μια διαδικασία εξομάλυνσης σε συγκεκριμένα βήματα. Μετά την εισαγωγική επεξεργασία και τη μεταφορά χρωμάτων ή τη διαδικασία PhotoWCT. Αυτή η διαδικασία εξομάλυνσης προσπαθεί να εξασφαλίσει ότι τα γειτονικά pixels θα λάβουν παρόμοιο στυλ και πως – χρησιμοποιώντας αυτό που ονομάζουν Matting Affinity – μεμονωμένες περιοχές της εικόνας μπορούν να υποβληθούν σε ελαφρώς διαφορετική επεξεργασία. Αυτό είναι που βοηθά τον αλγόριθμο να παράγει ρεαλιστικά αποτελέσματα.

Μια άλλη σημαντική διαφορά είναι ότι αυτό το πρόγραμμα φέρεται να λειτουργεί 60 φορές ταχύτερα από τους υπάρχοντες αλγορίθμους.

Ο καθένας μπορεί να κάνει download και να χρησιμοποιήσει τον κώδικα από το GitHub της NVIDIA υπό την άδεια BY-NC-SA 4.0, ενώ περιλαμβάνεται και εγχειρίδιο χρήσης του.