ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΣΤΕ ΠΛΗΣΙΑΖΟΝΤΑΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΣΑΣ!

Ο στόχος των περισσότερων συνθέσεων στα κάδρα μας είναι να προκύψουν τελικές εικόνες με σαφές και ξεχωριστό θέμα που να έχει ενδιαφέρον για τον θεατή τους. Υπάρχουν πολλοί τρόποι δημιουργίας μιας ξεχωριστής λήψης. Ίσως ο πιο εύκολος -και προφανής- είναι το να πλησιάσετε τόσο κοντά, ώστε να “γεμίσετε” το κάδρο με το θέμα σας!

Ο φωτογράφος Michael Sladek, δημοσίευσε ένα εκτενές video, διάρκειας 18 λεπτών, στο προσωπικό του κανάλι στο YouTube, δίνοντας πληθώρα από ενδιαφέρουσες συμβουλές για τις επόμενες κοντινές λήψεις σας!

Τι συμβαίνει όταν πλησιάζετε στο θέμα σας;

  • Όταν γεμίζετε το κάδρο με ένα θέμα, υπάρχει λιγότερος χώρος για τα “ενοχλητικά” στοιχεία του φόντου.
  • Όταν πλησιάζετε, το θέμα μπορεί αυτό να γίνει πιο αφηρημένο, θυμίζοντας συχνά μια συλλογή από υφές και λεπτομέρειες, παρά ένα συγκεκριμένο αντικείμενο.
  • Όταν πλησιάζετε στο θέμα σας, αυξάνετε τη σχετική απόσταση από το φόντο, κάτι που θα θολώσει ικανοποιητικά τα όποια στοιχεία υπάρχουν σε αυτό.
  • Με το να πλησιάζετε, μπορείτε να δημιουργήσετε μια αίσθηση οικειότητας και σύνδεσης με το θέμα σας.

Μια τεχνική που χρησιμοποιεί ο Sladek, είναι να πλησιάζει στα θέματά του, όταν μια φωτογραφία ολόκληρου του θέματος θα ήταν λιγότερο ενδιαφέρουσα λόγω των στοιχείων γύρω από αυτό. Για παράδειγμα, στις εκθέσεις παλαιών αυτοκινήτων υπάρχουν πολλά ιδιαίτερα ενδιαφέροντα θέματα – ωστόσο συχνά δεν υπάρχει τρόπος να φωτογραφίσετε μεμονωμένα ένα αυτοκίνητο χωρίς να συμπεριλάβετε άλλα διπλανά οχήματα, ανθρώπους, αντανακλάσεις και γενικά πολλά άσχετα και ενοχλητικά στοιχεία που υπάρχουν στο περιβάλλον.

Pixabay, Pexels

Πόσο κοντά μπορείτε να πλησιάσετε;

Αυτό εξαρτάται από την ελάχιστη απόσταση εστίασης του φακού σας. Εάν είστε πιο κοντά στο θέμα σας από την ελάχιστη απόσταση εστίασης του φακού, το θέμα σας θα είναι εκτός εστίασης!

Εάν διαπιστώσετε ότι σας αρέσουν οι λήψεις αυτού του είδους, μπορείτε να πειραματιστείτε με έναν macro φακό, ο οποίος έχει τη δυνατότητα να εστιάζει πολύ κοντά και να παράγει εικόνες σε μέγεθος ένα προς ένα ή περισσότερο.

Μόλις το θέμα σας γεμίσει το κάδρο, θα πρέπει να έχετε στο νου σας την ταχύτητα κλείστρου. Κάθε μικρή κίνηση σε αυτήν την απόσταση, θα δημιουργήσει θόλωμα επάνω στο θέμα σας.

Egor Kamelev, Pexels

Ακολουθούν μερικές συμβουλές για να αντιμετωπίσετε αυτό το πρόβλημα:

  • Επιλέξτε ταχύτητα κλείστρου 1/250 ή μεγαλύτερη.
  • Χρησιμοποιήστε τη λειτουργία ριπής (burst) και τραβήξτε φωτογραφίες για ένα δευτερόλεπτο ή δύο.
  • Ενεργοποιήστε τη σταθεροποίηση εικόνας φακού ή/και κάμερας.
  • Όταν η ταχύτητα κλείστρου είναι πιο αργή από 1/250sec χρησιμοποιήστε τρίποδο. Αν επιλέξετε τιμές πιο αργές από 1/15sec χρησιμοποιήστε τρίποδο σε συνδυασμό με ντεκλανσέρ ή αξιοποιήστε το χρονοδιακόπτη της μηχανής προκειμένου να αποφύγετε τις δονήσεις από το πάτημα του κλείστρου.

Παρακολουθήστε, ολόκληρο το σχετικό video, παρακάτω!

  • Φωτό στην κορυφή της σελίδας: Chris Becker