ΤΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΧΕΤΕ ΟΤΑΝ ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΤΕ ΣΕ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟΥΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥΣ!

Έχετε σκεφτεί ποτέ να συμμετάσχετε σε ένα φωτογραφικό διαγωνισμό; Εάν επιδιώκετε τη διαρκή βελτίωσή σας, πρέπει να το επιδιώξετε! Γιατί; Επειδή θα σας δώσει κίνητρο να επιτύχετε την «τέλεια λήψη» για να κερδίσετε!

Ακολουθεί ένας οδηγός με συμβουλές για το που πρέπει να εστιάσετε, με αφορμή το αντίστοιχο άρθρο του Picture Correct.

Στο περιοδικό Photonet, κατά καιρούς διοργανώνονται φωτογραφικοί διαγωνισμοί με ποικίλη θεματολογία. Όλοι όσοι είναι μέλη της κριτικής επιτροπής αξιολογούν με κάποια βασικά κριτήρια όλες τις συμμετοχές ανάλογα της θέσης στην οποία καταλαμβάνουν και φυσικά αναλόγως των προσωπικών εμπειριών.

Η προσωπική γνώμη σαφώς είναι ένα εντελώς ξεχωριστό κεφάλαιο, που δεν μπορεί να αξιολογηθεί πρακτικά, ένα από τα βασικά κριτήρια, όμως, που μπορεί να αναλυθεί και να εξηγηθεί είναι η σωστή σύνθεση.

Τι άλλο όμως πρέπει να προσέχει κάποιος/α πριν στείλει τη συμμετοχή του/της σε ένα διαγωνισμό;

  • Διαβάστε προσεκτικά το θέμα και επικεντρωθείτε σε αυτό. Εάν ο διαγωνισμός αφορά αδέσποτες γάτες, τότε τραβήξτε μόνο αδέσποτες γάτες. Μην τραβάτε φωτογραφίες της δικής σας γάτας έξω στο δρόμο.
  • Μάθετε την προθεσμία συμμετοχής. Εάν γνωρίζετε την προθεσμία, μπορείτε να προγραμματίσετε καλύτερα το χρόνο που θα επενδύσετε στο διαγωνισμό για να επιτύχετε την ιδανική για εσάς λήψη.
  • Βεβαιωθείτε ότι έχετε κατανοήσει πλήρως τους κανόνες της σύνθεσης. 95 φορές στις 100, οι πρώτες θέσεις σε διαγωνισμούς, έχουν σωστή σύνθεση.
  • Διαβάστε καλά τους κανόνες του διαγωνισμού. Πολλές φορές, οι χορηγοί των διαγωνισμών κρατούν τα δικαιώματα για τις φωτογραφίες σας, τις οποίες χρησιμοποιούν για δικούς τους διαφημιστικούς σκοπούς. Είστε πρόθυμοι να μεταβιβάσετε τα αποκλειστικά δικαιώματα των εικόνων σας;
  • Εάν επεξεργάζεστε τις εικόνες σας με κάποιο πρόγραμμα (π.χ. Photoshop ή Lightroom) βεβαιωθείτε ότι αυτό είναι αποδεκτό. Ορισμένοι διαγωνισμοί κάνουν δεκτές μόνο φυσικές (ανεπεξέργαστες) φωτογραφίες.
  • Η φωτογραφία σας έχει να διηγηθεί μια ιστορία; Πολλές φορές οι φωτογραφίες που κερδίζουν λένε μια ιστορία ή μεταφέρουν συναισθήματα στον θεατή.

Σκεφτείτε ακόμη τα εξής!

  • Μπορείτε να διαχειριστείτε την “ήττα”; Υπάρχουν διαγωνισμοί με εκατοντάδες χιλιάδες συμμετοχές. Με τόσους ανταγωνιστές, οι πιθανότητές σας να κερδίσετε, είναι πεπερασμένες.
  • Εάν δεν κερδίσετε σε ένα διαγωνισμό, δοκιμάστε ξανά. Διαγωνισμοί φωτογραφιών είναι ανά πάσα στιγμή διαθέσιμοι, όλο το χρόνο.
  • Ορισμένοι διαγωνισμοί ενδέχεται να απαιτούν από εσάς να πληρώσετε ένα αντίτιμο ανάλογα τον αριθμό των συμμετοχών σας. Προσέξτε πάρα πολύ το φορέα που διοργανώνει έναν διαγωνισμό και επιβεβαιώστε την αξιοπιστία του!
  • Πέραν ενός χρηματικού ή υλικού επάθλου που φέρει ένας διαγωνισμός, είναι μια καλή ευκαιρία να αναδείξετε τη δουλειά σας και να κερδίσετε αυτοπεποίθηση. Αναλόγως του κύρους του εκάστοτε διαγωνισμού, το όνομά σας θα δημοσιευτεί/αναγνωριστεί σε όλο τον κόσμο.