Το χαρακτηριστικό φίλτρο Van Gogh (Filters > Artistic > Van Gogh).
Ξεκινώντας, λοιπόν τη γνωριμία με το GIMP, ας σημειωθεί πως η πλήρης ονομασία του είναι GNU Image Manipulation Program. Αποτελεί, χωρίς δεύτερη σκέψη, το δωρεάν πρόγραμμα που μοιάζει περισσότερο με το Photoshop.
Προσωπικά θεωρώ ότι αποτελεί μία κατηγορία από μόνο του, διότι αποτελεί ουσιαστικά ένα επαγγελματικό πρόγραμμα, και μάλιστα σε “open source” μορφή, γεγονός που το κάνει πολύ δυνατό. Αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία για κάποιον που ασχολείται και με προγραμματισμό, διότι έχει την ελευθερία να επέμβει στον πηγαίο κώδικα του προγράμματος και να δημιουργήσει νέες εντολές ή ακόμα και να το επανασχεδιάσει! Αυτό είναι και το στοιχείο που το κάνει μοναδικό σαν πρόγραμμα. Οι ίδιοι οι χρήστες είναι ταυτόχρονα και οι άνθρωποι που το αναπτύσσουν, ολοένα και πιο δυναμικά, με νέα plugins.
Οι χρήστες Windows που ενδιαφέρονται, μπορούν να κατεβάσουν και να εγκαταστήσουν μια μεγάλη γκάμα από τέτοια plugins, εδώ.
Όλες οι εντολές από το μενού του GIMP.
Το GIMP λειτουργεί ακριβώς με την ίδια λογική όπως το Photoshop. Δηλαδή με επίπεδα (layers) και blending modes. Όλες οι εντολές βρίσκονται ψηλά πάνω στο μενού, το οποίο θυμίζει αρκετά το αντίστοιχο του Photoshop, με τις καρτέλες να παρατίθενται ως εξής: File, Edit, Select, View, Image, Layer, Colors, Tools, Filters, Windows και Help.
Κάθε καρτέλα εμπεριέχει μια πληθώρα από εντολές, οι οποίες ενεργοποιούνται με συντομεύσεις – διαφορετικές όμως από αυτές του Photoshop. Αυτό σημαίνει ότι ένας χρήστης Photoshop θα δυσκολευτεί πολύ να προσαρμοστεί άμεσα και να εργάζεται με ταχύτητα, από την πρώτη επαφή του με το GIMP, καθώς θα πρέπει να (ξανα)μάθει τα απαραίτητα shortcuts τα οποία κάνουν πιο εύκολη τη ζωή σε περιπτώσεις εντατικής ενασχόλησης όπως συμβαίνει σε κάθε δημιουργικό πρόγραμμα.
Η αντιστοίχιση των συντομεύσεων μεταξύ Photoshop και GIMP βρίσκεται εδώ.
Το περιβάλλον εργασίας του GIMP.
Φυσικά μέσα στο πρόγραμμα μπορούμε να ανοίξουμε πολλαπλές εικόνες απλά με ένα drag and drop ή με τον κλασικό τρόπο, μέσω της διαδρομής File > Open.
Βέβαια, εφόσον ανοίξουν, οι εικόνες κρύβονται η μία επάνω στην άλλη, οπότε και επιβάλλεται να ενεργοποιήσουμε την εμφάνισή τους σε καρτέλες (βλ. σημείο 1 στην παραπάνω εικόνα) μέσα από την εντολή Windows > Single-Window Mode.
Στο περιβάλλον του GIMP μπορούμε να βρούμε αριστερά (σημείο 2) το παράθυρο των βασικών εργαλείων, όπως είναι τα εργαλεία επιλογής (pen, healing, clone stamp) και αυτά του κειμένου (μολύβι, πινέλο, γόμα κ.ά.).
Στη δεξιά μπάρα βρίσκονται κρυμμένες οι καρτέλες των Layers, Channels, Paths και History (σημείο 3) ενώ αμέσως από κάτω βρίσκονται οι επιλογές των Blending Modes, όπως είναι γνωστό από το Photoshop (σημείο 4).
Ειδικότερα τώρα, μέσα από την καρτέλα Filters δίνεται η πρόσβαση σε μια μεγάλη λίστα από εφέ ενώ μέσα από την καρτέλα Colors δίνονται οι λύσεις για την επεξεργασία των χρωμάτων, της αντίθεσης, των τόνων και πολλών άλλων χαρακτηριστικών μιας εικόνας.
Μέσα στην καρτέλα Colors βρίσκονται όλα τα εργαλεία για μια εύκολη επεξεργασία φωτογραφίας. Σε αυτήν την εικόνα, επηρεάστηκαν τονικά τα χρώματα από την διαδρομή: Colors > Colorize.
Healing Brush Tool.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ
Το GIMP είναι ένα απόλυτα αξιόπιστο πρόγραμμα επεξεργασίας εικόνας και αποτελεί την ιδανική περίπτωση για κάποιον σχετικά αρχάριο χρήστη που θέλει να κάνει το επόμενο σοβαρό βήμα σε κάτι πιο επαγγελματικό. Ένα σχεδιαστικό όπλο χωρίς κανένα περιορισμό στην άδεια χρήσης του και μάλιστα δωρεάν! Μπορεί να στερείται πολλών ιδιαίτερων χαρακτηριστικών σε σύγκριση με την ναυαρχίδα που λέγεται Photoshop, αλλά και μόνο το γεγονός ότι γίνεται σύγκριση μεταξύ τους, αποτελεί την πιο ισχυρή επιβεβαίωση για τη δυναμική του.
Διάφορες επιλογές κατά την εξαγωγή αρχείου εικόνας .jpeg.