ΦΤΙΑΧΝΟΝΤΑΣ ΠΥΡΟΤΕΧΝΗΜΑΤΑ!

Στην εργασία που ακολουθεί θα μπούμε στη διαδικασία να δημιουργήσουμε «ψηφιακά» πυροτεχνήματα πάνω σε σκοτεινό ουρανό.

Αρχικά, μπορείτε να κατεβάσετε την εικόνα που χρησιμοποιήθηκε εδώ σε μία κάπως καλύτερη ανάλυση, για να ξεκινήσετε την επεξεργασία. Διαφορετικά, μπορείτε πάντοτε να εφαρμόσετε τα βήματα σε μία δικιά σας φωτογραφία.

Η αρχική εικόνα, που θα υποστεί την επεξεργασία.

1) Ανοίγουμε την εικόνα στο Photoshop και δημιουργούμε αντίγραφο. Αλλάζουμε την ανάλυσή της από 72 σε 150, πηγαίνοντας Image > Image Size, ξετσεκάροντας τα σημεία constrain proportions και resample image, και τοποθετώντας την τιμή 150 στο πεδίο resolution.

2) Δημιουργούμε νέο Layer, το οποίο βάφουμε μαύρο (Edit > Fill) και το ονομάζουμε «Black». Ύστερα, δημιουργούμε άλλο ένα νέο layer, και με το εργαλείο Brush Tool κάνουμε κλικ στο κέντρο της εικόνας.

3) Αλλάζουμε το Blending Mode του «Layer 2» σε Dissolve. Στη συνέχεια δημιουργούμε κενό layer και επιλέγουμε μαζί τα 2 layer, κρατώντας πατημένο το Shift και τα ενώνουμε (δεξί κλικ και Merge layers).

4) Μετονομάζουμε το «Layer 3» σε «Sparks» και δημιουργούμε ένα αντίγραφό του, το οποίο ονομάζουμε «Radial blur». Αμέσως μετά, εφαρμόζουμε φίλτρο, πηγαίνοντας: Filter > Blur > Radial Blur. Βάζουμε την τιμή 100 στο πεδίο Amount και επιλέγουμε Zoom και Best.

5) Δημιουργούμε αντίγραφο του layer «Radial blur» και ενοποιούμε τα layer «Radial blur» και «Sparks» όπως προηγουμένως. Διπλό κλικ στο layer που δημιουργήθηκε, και στο παράθυρο που ανοίγει επιλέγουμε την καρτέλα Color Overlay. Επιλέγουμε ένα χρώμα για το πυροτέχνημά μας.

6) Μειώνουμε το Opacity του layer «Radial blur copy» σε 70%. Σβήνουμε το ματάκι από τα άλλα layer και ανοίγουμε αυτό του «Black». Με επιλεγμένο το «Layer 1» πάμε: Filter > Liquify και σύρουμε ελαφρά προς τα πάνω το σχήμα μας.

7) Κλείνουμε το ματάκι του layer «Black» και κάνουμε ορατό το φόντο. Επιλέγουμε το «Layer 1» με το πυροτέχνημα και παίρνοντας το εργαλείο Brush Tool, κάνουμε κλικ στο κέντρο του, για να προσθέσουμε λευκό. Έτσι όπως θα έμοιαζε μια έκρηξη ενός πραγματικού πυροτεχνήματος.

8) Στη συνέχεια, αντιγράφουμε το «Layer 1» και πατάμε Ctrl + T για να αυξομοιώσουμε το μέγεθός του. Ύστερα, από τη διαδρομή Edit > Transform > Flip Vertical, αναποδογυρίζουμε το σχήμα του πυροτεχνήματος.

9) Πατάμε ξανά Ctrl + T αλλά αυτή τη φορά επηρεάζουμε μοναχά το ύψος του. Μεταφέρουμε το σχήμα στο σημείο όπου θα φαινόταν η αντανάκλασή του στην επιφάνεια του νερού.

10) Στη συνέχεια, μειώνουμε τη διαφάνεια του συγκεκριμένου layer, περίπου σε 40%. Με επιλεγμένο το «Layer 1», εφαρμόζουμε Adjustment layer «Vibrance» βάζοντας τις τιμές +60 και -16 στα πεδία Vibrance και Saturation αντίστοιχα.

H εικόνα μας ολοκληρώθηκε!

Σχόλια: Στο βήμα 4, ίσως χρειαστεί να επαναληφθεί η διαδικασία του Radial blur, εφόσον το πρόγραμμα δεν μας δίνει τη δυνατότητα να αυξήσουμε το πεδίο Amount πάνω από 100. Φυσικά, με την ίδια διαδικασία, μπορούμε να προσθέσουμε κι’ άλλα πυροτεχνήματα στην εικόνα μας, διαφορετικού χρώματος και μεγέθους. Επίσης, μπορούμε να πειραματιστούμε ακόμα περισσότερο, με το φίλτρο Liquify, και να πάρουμε ακόμα πιο εντυπωσιακά αποτελέσματα. Καλη επιτυχία!

Δείτε ακόμα...

Ακολουθήστε με στα social media