ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΜΠΛΕ ΩΡΑ & ΠΩΣ ΑΞΙΟΠΟΙΕIΤΑΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΑ;

Στο παρελθόν σάς έχουμε υποδείξει ποιες ώρες είναι οι πιο κατάλληλες για φωτογραφία το καλοκαίρι. Η αλήθεια είναι όμως ότι ενώ πολλά γράφονται για την λεγόμενη «χρυσή ώρα», αρκετοί αγνοούν (ή αδιαφορούν για) την «μπλε ώρα». Ποια είναι αυτή; Λεπτομέρειες ακολουθούν!

Η μπλε ώρα έρχεται, καθημερινά, δυο φορές: λιγό πριν την ανατολή του ήλιου (λυκαυγές) και αμέσως μετά τη δύση του (λυκόφως). Διαρκεί, ανάλογα με την εποχή και τη γεωγραφική θέση κάθε περιοχής, 20 – 40 λεπτά.

Όπως κι αν αποκαλείται, είναι μια όμορφη στιγμή της ημέρας για τους φωτογράφους, προκειμένου να τραβήξουν ιδιαίτερες (κατά περίπτωση μοναδικές) εικόνες. Ας δούμε πώς μπορεί να αξιοποιηθεί, με τη βοήθεια της Christina Harman, που αρθρογραφεί σχετικά από την εξωτική Αλάσκα!


Προγραμματίστε εκ των προτέρων

Το πρώτο βήμα είναι να γνωρίζουμε πότε πρέπει να ξεκινήσουμε τις λήψεις. Δεδομένου ότι το χρονικό πλαίσιο γι’ αυτές τις εικόνες είναι σχετικά σύντομο, καλό είναι να σχεδιάσετε από πριν τις κινήσεις σας και να είστε έγκαιρα στην τοποθεσία που έχετε επιλέξει.

Καλό είναι να χρησιμοποιήσετε μια εφαρμογή όπως αυτή για να μάθετε πότε η μπλε ώρα ξεκινά στην τοποθεσία σας. Επίσης, μην ξεχνάτε ότι ο ουρανός θα εμφανιστεί μπλε στο φακό σας προτού τον δείτε να αποκτά αυτό το χρώμα με τα μάτια σας! Βεβαιωθείτε ότι έχετε τραβήξει μερικές δοκιμαστικές λήψεις, για να ελέγξετε επακριβώς την μπλε απόχρωση που δημιουργείται.

Πάρτε μαζί σας τρίποδο

Όταν χρησιμοποιείτε αργή ταχύτητα κλείστρου, ένα τρίποδο θα σας βοηθήσει να δημιουργήσετε πιο ευκρινείς εικόνες, χωρίς τον κίνδυνο να κουνηθεί η μηχανή. Αν ξεχάσετε να το πάρετε μαζί σας, θα πρέπει να αναζητήσετε μια σταθερή επιφάνεια για να τοποθετήσετε την κάμερά σας. Για καλύτερα αποτελέσματα, είναι καλό επίσης να χρησιμοποιήσετε το χρονοδιακόπτη ή το τηλεχειριστήριο αν είναι διαθέσιμο.

Δοκιμάστε τη λειτουργία προτεραιότητας κλείστρου (Shutter Priority Mode)

Όταν φωτογραφίζετε κατά τη διάρκεια της μπλε ώρας, η πλήρης επίγνωση των ρυθμίσεων της μηχανής σας είναι πολύ σημαντικό στοιχείο. Στις περισσότερες περιπτώσεις, η επιλογή της προτεραιότητας κλείστρου είναι ιδανική. Αυτή η λειτουργία θα σας επιτρέψει να ορίσετε αργές ταχύτητες, επιτρέποντάς σας να δημιουργήσετε μακράς διάρκειας εκθέσεις. Οι τελευταίες θα «μαλακώσουν» τον ουρανό και θα του δώσουν μια μεταξωτή υφή, ενώ παράλληλα θα προκύψουν στην τελική εικόνα και φωτεινές λωρίδες από τις κινούμενες πηγές φωτός.

Τραβήξτε RAW

Η λήψη αρχείων RAW θα σας δώσει υψηλότερης ποιότητας εικόνες και περισσότερες επιλογές κατά την επεξεργασία. Για παράδειγμα, εάν οι εικόνες σας είναι λίγο περισσότερο φωτεινές ή σκοτεινές απ’ όσο επιθυμείτε, μπορείτε να ρυθμίσετε εύκολα την αντιστάθμιση έκθεσης (exposure compensation) αργότερα.

Δοκιμάστε τη χειροκίνητη εστίαση

Ενώ η αυτόματη εστίαση λειτουργεί καλά όταν υπάρχει αρκετό φως, στις συγκεκριμένες συνθήκες η μηχανή σας μπορεί να αντιμετωπίσει δυσκολίες στην εστίαση. Εξετάστε την επιλογή της χειροκίνητης εστίασης για να αποκτήσετε μεγαλύτερο έλεγχο.

Δοκιμάστε Auto Exposure Bracketing (AEB)

Με αυτήν την επιλογή, η φωτογραφική μηχανή σας θα τραβήξει τρεις ή περισσότερες λήψεις, χρησιμοποιώντας ελαφρώς διαφορετικές εκθέσεις σε κάθε μία. Αυτό θα σας βοηθήσει να δημιουργήσετε, στη συνέχεια, μια νέα εικόνα που θα αποτελεί σύνθεση των συγκεκριμένων λήψεων.

Αναζητήστε μια πηγή φωτός

Μια επιτυχημένη φωτογραφία μπλε ώρας, απαιτεί σχεδόν πάντοτε μια πηγή φωτός. Είτε πρόκειται για μια φωτεινή πανσέληνο, είτε για τα απομακρυσμένα φώτα μιας πόλης που αντανακλούν στο νερό, είτε για μια φωτιζόμενη γέφυρα, είτε ακόμα και για μια φωτιά ή μια σκηνή που φωτίζεται από μέσα με ένα φακό! Φυσικά, εάν φωτογραφίζετε τον ίδιο τον ορίζοντα, οπότε υφίσταται αρκετό φως από τον ίδιο τον ήλιο, δεν υπάρχει ανάγκη από πρόσθετη φωτεινή πηγή.

Starbust εφέ

Εάν θέλετε να τραβήξετε κάποιες πηγές φωτός με το εφέ του «αστεριού» (γνωστό και ως starburst) κατά την διάρκεια της μπλε ώρας, χρησιμοποιήστε ένα κλειστό διάφραγμα, όπως το f/16. Τα φώτα του δρόμου είναι το πιο πρόσφορο σχετικό θέμα, αλλά ακόμη και τα φώτα από μια γέφυρα ή από προβολείς μπορούν να λειτουργήσουν εξίσου καλά. Φροντίστε επίσης να επιλέξετε υψηλά ISO (καθώς όσο νυχτώνει τα χρώματα γίνονται όλο και πιο σκούρα) για να αντισταθμίσετε τις συνθήκες του χαμηλoύ φωτισμού που διαμορφώνονται.

Καταγράψτε την ηρεμία

Η μπλε ώρα είναι η τέλεια στιγμή της ημέρας για τη δημιουργία εικόνων που προβάλλουν την ηρεμία της φύσης. Μόλις ο ήλιος βυθιστεί κάτω από τον ορίζοντα, ο όμορφος, κρεμώδης σε υφή ουρανός, αποτελεί το ιδανικό φόντο σε ένα αρμονικό σκηνικό, ειδικά όταν αυτό αφορά μια λίμνη, ένα ποτάμι ή τη θάλασσα.

…ή καταγράψτε την ένταση

Τα παραπάνω δεν σας εμποδίζουν φυσικά, να πάτε και σε ένα αστικό τοπίο και να αποτυπώσετε τον ενθουσιασμό μιας πόλης που δεν κοιμάται ποτέ! Η μπλε ώρα είναι ο ιδανικός χρόνος για να τραβήξετε τις γέφυρες αλλά και τις γραμμές που σχηματίζουν τα κινούμενα φώτα των αυτοκινήτων.

Εκμεταλλευτείτε τις καιρικές συνθήκες

Οι σχηματισμοί των σύννεφων που προμηνύουν την έναρξη μιας καταιγίδας μπορεί να είναι πραγματικά θεαματικοί. Όταν αυτό συμβαίνει ειδικά κατά τη διάρκεια της μπλε ώρας, το θέαμα συχνά φαντάζει εξωπραγματικό: αν σας προκύψει μια σχετική ευκαιρία, δεν πρέπει να την αφήσετε να πάει χαμένη.

Φανείτε δημιουργικοί στην επεξεργασία

Σκεφτείτε να «παίξετε» με τα σκούρα χρώματα ή να προσθέσετε μια ζεστασιά σους τόνους των λήψεών σας. Θα μπορούσατε ακόμη να παρέμβετε στο white balance, προσθέτοντας ένα τόνο χρυσού στις εικόνες σας. Οι σχετικές επιλογές είναι απεριόριστες.

Δείτε ακόμα...

Ακολουθήστε με στα social media