ΕΚΛΟΓΕΣ/ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 1989 (18 Ιουνίου & 5 Νοεμβρίου)
Από το 1986 και ύστερα, το ΠΑΣΟΚ άρχισε να σημειώνει σταθερή πτώση ενώ η ασθένεια του Ανδρέα Παπανδρέου το καλοκαίρι του 1988 και -κυρίως- το σκάνδαλο Κοσκωτά την ίδια περίοδο, όξυναν τη μείωση της δυναμικής του.
Η προεκλογική περίοδος που προηγήθηκε της 18ης Ιουνίου (ημερομηνία κατά την οποία και πραγματοποιήθηκαν μαζί βουλευτικές εκλογές και ευρωεκλογές) κυριαρχήθηκε από την αρνητική διαφήμιση – το σκάνδαλο Κοσκωτά έδινε τον τόνο, καθώς μονοπωλούσε ουσιαστικά την καθημερινότητα. Η Νέα Δημοκρατία εξαπέλυε συνεχείς επιθέσεις τόσο στον πολλαπλά βαλλόμενο πρωθυπουργό προσωπικά όσο και στο σύνολο της κυβέρνησής του.
Τελικά απέσπασε 44,28% των ψήφων και έλαβε 145 έδρες. Το ΠΑΣΟΚ με 39,13% συγκέντρωσε 125 έδρες και ο Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου (ΚΚΕ, Ενωμένη Αριστερά -ΕΑΡ- και μικρότερα κόμματα του κεντροαριστερού χώρου) με 13,13% 28 έδρες. Από 1 έδρα κατέλαβαν η ΔΗΑΝΑ με 1,01% και ο συνδυασμός “Εμπιστοσύνη” της Ροδόπης (0,52%). Ας θυμηθούμε, για την ιστορία, και τα τελικά αποτελέσματα των ευρωεκλογών που πραγματοποιήθηκαν την ίδια ημέρα, στις οποίες κύριο χαρακτηριστικό υπήρξε η αποχή (πάνω από 50%): Νέα Δημοκρατία 40,41% (10 έδρες), ΠΑΣΟΚ 35,96% (9 έδρες), Συνασπισμός 14,31% (4 έδρες), Δημοκρατική Ανανέωση 1,36% (1 έδρα). Επιστρέφοντας στο εθνικό μέτωπο, να σημειωθεί πως, αφού δεν επιτεύχθηκε αυτοδυναμία, έπρεπε να φτάσουμε στις 2 Ιουλίου, για να σχηματιστεί κυβέρνηση υπό τον Τζαννή Τζαννετάκη, ύστερα από συμφωνία Νέας Δημοκρατίας και Συνασπισμού. Παρόλα αυτά, όλα έμειναν ουσιαστικά ανοιχτά και λύση(;) φαινόταν να προκύπτει μόνο μέσα από νέες εκλογές. Η πορεία των πολιτικών εξελίξεων μέχρι την 5η Νοεμβρίου ήταν τρικυμιώδης τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο και φυσικά τα επιμέρους στάδια που μεσολάβησαν δεν είναι δυνατό να καταγραφούν εδώ. Δεν είναι δυνατό ωστόσο να μη γίνει μια ξεχωριστή αναφορά στη δολοφονία του εν ενεργεία βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, Παύλου Μπακογιάννη από την “17 Νοέμβρη” στις 26 Σεπτεμβρίου. Ειδικές αφίσες δημιουργήθηκαν από το κόμμα του για να τιμηθεί η μνήμη του (βλ. παρακάτω). Τελικώς η κάλπη του φθινοπώρου έδωσε τα παρακάτω αποτελέσματα: Νέα Δημοκρατία 46,19% – 148 έδρες. ΠΑΣΟΚ 40,67% – 128 έδρες. Συνασπισμός 10,97% – 21 έδρες. Οικολόγοι Εναλλακτικοί 0,58% – 1 έδρα. “Εμπιστοσύνη” (Ν. Ροδόπης) 0,39% – 1 έδρα. 1 ανεξάρτητος βουλευτής, τέλος, εκλέχτηκε στο νομό Λευκάδας αποσπώντας 0,34%. Παρά τα όσα προηγήθηκαν, ως αποτέλεσμα των εκλογών αυτών συγκροτήθηκε στις 23 Νοεμβρίου οικουμενική κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Ξενοφώντα Ζολώτα, και στήριξη από Νέα Δημοκρατία, ΠΑΣΟΚ και Συνασπισμό! Οι επιλεγμένες αφίσες που ακολουθούν επιχειρούν να μεταφέρουν, έστω και σε ένα ελάχιστο ποσοστό, το εξαιρετικό τεταμένο κλίμα που κυριάρχησε στη συγκεκριμένη περίοδο.