Σειρά στο σχετικό αφιέρωμα, έχει η μεταβατική δεκαετία του μέσου από την παραδοσιακή έντυπη μορφή του προς την μοντέρνα ψηφιακή!
Στην αυγή της νέας χιλιετίας, ένα πολύ σημαντικό γεγονός συνέβη στον τομέα των media, το οποίο αποδείχθηκε σωτήρια λέμβος για την αφίσα: η εμφάνιση των social media [facebook (2004), youtube (2005), twitter (2006), tumblr (2007) κ.ά.] σηματοδότησε τη ραγδαία αλλαγή των μέσων και διαδικασιών της πολιτικής επικοινωνίας, τόσο σε επίπεδο ρητορικής, όσο και σε επίπεδο διαδραστικής επικοινωνίας με τους πολίτες.
Τη συγκεκριμένη δεκαετία πραγματοποιήθηκαν στην Ελλάδα τέσσερις εθνικές βουλευτικές εκλογές και δύο εκλογές για το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο. Είναι η περίοδος που επανήλθαν στην πολιτική σκηνή τα παλαιά ονόματα των Καραμανλή και Παπανδρέου ως πρωθυπουργοί της χώρας και ανέτειλε ένα νέο όνομα – αυτό του Αλέξη Τσίπρα.
Ήδη από την εκλογική αναμέτρηση του 2004 παρατηρήθηκε έντονη αμφισβήτηση του ισχυρού δικομματικού συστήματος εξουσίας που κυριάρχησε πολιτικά στη Μεταπολίτευση. Από το 2007, ο Συνασπισμός, αρχικά με τον Αλέκο Αλαβάνο ως πρόεδρο και ένα χρόνο αργότερα με τον Αλέξη Τσίπρα, αναδείχτηκε ως μια εναλλακτική λύση που κέρδιζε ολοένα και περισσότερο έδαφος.